Pikaopas lainaamiseen

Yleistä

Oletko joskus harkinnut lainan ottamista, mutta olet kuitenkin tullut toisiin ajatuksiin? Ehkä et tiennyt vaihtoehdoista tarpeeksi tai riskit tuntuivat hyötyyn nähden liian suurilta. Jos olet koskaan edes ajatellut lainan ottamista, jatka lukemista, sillä keräsimme yhteen kaikki tärkeimmät asiat, jotka kannattaa lainaa harkitessa huomioida.

Tarve ja kiire

Ensimmäinen asia, joka täytyy lainaa pohtiessa ottaa huomioon, on suunnitellun rahanmenon tarpeellisuus ja kiireellisyys. Mieti aivan ensimmäiseksi, onko hankinta tai maksu todellakin tarpeellinen sanan varsinaisessa merkityksessä. Jos ei, laina ei välttämättä ole järkevä ratkaisu tilanteeseesi. Meno voi myös olla todella kiireellinen. Tällöin se on yleensä myös samalla äärimmäisen tärkeä ja tarpeellinen. Tällaisia menoja ovat esimerkiksi terveydenhoitoon liittyvät ja siten käytännössä väistämättömät kustannukset, kuten lääkkeet tai lääkärimaksut.

Säästäminenkin aina vaihtoehto

Vaikka laina voi olla paljon muutakin kuin vasta pakon edessä hyödynnettävä oljenkorsi, ovat pakolliset ja kiireelliset menot parhaita ja itsestään selvimpiä syitä lainaamiselle. Jos laina tai sen käyttökohde koetaan tarpeelliseksi, mutta ei kuitenkaan kiireelliseksi, on syytä harkita aivan perinteistä säästämistä. Miten kauan ja miten paljon vaikkapa kuukautta kohden sinun täytyisi säästää, jotta tavoitesumma kertyisi tilillesi? Lainan ja luoton ainutlaatuinen hyötyarvo on tietysti siinä, että ne tuovat joustavuutta nimenomaan hankintojen ajankohtaan nähden ja säästämisen voi nähdä tietyllä tavalla osamaksuihin tai lainan takaisinmaksuun verrattavana prosessina.Lainavinkkejä

Tulot syyniin

Kun lainan tarpeellisuus ja kiireellisyys on arvioitu, seuraavaksi kannattaa ottaa läheiseen tarkasteluun myös omat tulosi. Tässä kohden kannattaakin olla erityisen tarkkana, sillä juuri riittämättömät tulot ja niiden liioittelu ratkaisujen hetkillä ajavat ihmisiä erilaisiin velkaantumisen kierteisiin, joita on vaikea katkaista. Jos kuitenkin lainatarjousta ja takaisinmaksun aikataulua tarkastellessasi huomaat, että tulosi ylittävät arvioidut kuukausikohtaiset menot sopivissa määrin, voit turvallisinmielin ottaa tarvitsemasi lainan.

Vastuullista vertailua

Lopulta lainatarjoukset kannattaa vielä arvioida mahdollisimman objektiivisella ja neutraalilla otteella. Toiset yritykset voivat korostaa pienen järjestelypalkkion merkitystä lyhytaikaisen lainan kohdalla ja toiset taas houkutella lyhennysvapailla kuukausilla. Mikä eri vaihtoehdoista on juuri sinulle ja tilanteeseesi kaikkein sopivin? Erilaiset verkosta löytyvät vertailut voivat auttaa arvioinnissa, mutta lopullinen valinta on sinun. Kenties helpoin ja yleispätevin mittari erilaisten lainatuotteiden ja tarjousten vertailuun on todellinen vuosikorko. Jos todellista vuosikorkoa ei näy selkeästi jonkin toimijan verkkosivuilla, on syytä jatkaa seuraavaan vaihtoehtoon. Kaikki rehelliset ja luotettavat toimijat rahoitusalalla ilmoittavat ehdot, todellisen vuosikoron ja lainan kokonaiskustannuksen selkeästi ja avoimesti.

Maltti on valttia

Nyt olet siis perillä lainaamisen perusasioista. Enää tarvitsee vain luoda tarkempi katsaus tarjouksiin, omaan yksilölliseen taloustilanteeseen sekä lainan suunniteltuun käyttökohteeseen, jolloin varmistat päätyväsi itsellesi edullisimpaan päätökseen. Olitpa juuri nyt kipeästi lainan tarpeessa tai et, on oleellista huomioida vaihtoehdot ja mahdollisuudet neutraalilla ja loogisella tavalla. Impulsiivisuus ja äkkinäiset päätökset eivät yleensä raha-asioissa johda hyviin lopputuloksiin.

No comments
Matti KuustonenPikaopas lainaamiseen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *