Aika on rahaa

Maksatko ajalla vai rahalla?

Lainaaminen tuo huomisen tähän päivään. Se on mahdollisuus siirtää tulevaisuuden tulot tähän päivään. Luonnollisesti, kuten kaikella, on lainaamisellakin hintalappu. Sen ei kuitenkaan kannata antaa estää omien hankintojen joustavaa rahoittamista, sillä aikahan on rahaa! Olipa oma lainaan liittyvä tarpeesi millainen tahansa, lainaamisen vaihtoehtona on käytännössä aina säästäminen. Säästäminen on rehtiä toimintaa ja viisas valinta, mutta arvostatko tosiaan rahaasi enemmän kuin aikaasi? Lopulta ongelma on toistuvasti sama: maksaako asioista rahalla vai ajalla. Vastaus ei ole koskaan helppo, joten käydäänpä tarkemmin läpi tätä tyypillistä dilemmaa, joka lainaamiseen ja elämään yleensäkin niin olennaisesti liittyy.

Esimerkki kauppakäynnistä

Kuvitellaanpa tilanne, jossa henkilö käy ostoksilla kaupassa. Hän valitsee haluamansa tuotteet hyllyistä ja altaista kunnes etenee kassajonoon maksaakseen. Henkilö kuitenkin havaitsee lompakkonsa, ja näin ollen myös etukortin, jääneen kotiin. Etukortin ansiosta juuri äskettäin vesi kielellä täyteen valikoitu ostoskori olisi merkittävästi halvempi. Jättääkö henkilö ostoksensa kauppaan hakeakseen kortin ja näin ollen uhraa aikaa, vai maksaako hän taskustaan löytyvällä käteisellä menettäen edut? Useimmat vastaavat kysymykseen tilanteen yksityiskohdista riippuen. Jos on kiireinen tai väsynyt, on aika rahaa arvokkaampi. Jos taas aikaa on, mutta rahasta on tiukkaa, korttia on lähdettävä hakemaan.

Kumpaan ryhmään kuulut?

Oletko kiireinen vai otatko aikasi kaikessa? Oletko kunnianhimoinen vai vaatimaton? Valitsetko elämässäsi asioita tunne- vai järkiperäisesti? Rahamme puhuu kanssamme samaa kieltä, sillä se tottelee meitä. Kärsimättömät kokevat, että ajan säästäminen on rahan arvoinen asia. Rauhallinen ja säästeliäs henkilö sen sijaan, että rahan säästäminen on ajan arvoinen asia. Kukin on oikeutettu omiin valintoihinsa, mutta joskus valinta on lähestulkoon valmiiksi tehty puolestamme. Kiire tai rahapula saattaa pakottaa meidät ajoittain poikkeamaan tavallisesta toimintatavastamme. Tämä ei kuitenkaan ole vakavaa, vaan luonnollinen osa elämää.

Laina saattaa säästää aikaa

Sopeutuva selviytyy parhaiten

Vaihteleviin elämäntilanteisiin sopivat pikalainat ovat tulleet jäädäkseen. Todellinen häviäjä rahankäyttötottumuksista riippumatta on se, joka ei sopeudu erilaisiin tilanteisiin niiden vaatimalla tavalla. Ympäröivää maailmaa harvemmin saa muokattua täysin mieleisekseen ja ajan kulusta puhuttaessa tämä on erityisen totta. Ajoittain laina on ainoa jäljelle jäävä vaihtoehto, vaikka tilannetta miltä kantilta katsoisi. Lainaamiseen varovaisesti suhtautuvien on tärkeää huomioida, että nykyaikaiset, rehelliset ja hyvämaineiset rahoitusyhtiöt ovat lähestulkoon pankkeihin verrattavia ja joustavia arjen apureita. Vaikka harkinta ja huolellisuus ovat aina paikallaan, ylimitoitettuihin epäluuloihin ei ole syytä. Suhteettoman ehdotonta asennoitumista eri rahan- ja ajankäyttötottumuksiin on kaiken kaikkiaan vaikea oikeuttaa. Arki, ihmissuhteet ja talous ailahtelevat aivan kuten ne ovat aina ennenkin tehneet ja tulevat tekemään. Ota siis oleelliset tekijät kulloinkin huomioon ja valitse viisaasti!

No comments
Matti KuustonenAika on rahaa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *