Avaimet onnistuneeseen taloudenhallintaan

Lähtökohdat unelmien saavuttamiseksi

Kaikilla meillä on tavoitteita ja unelmia. Aivan jokainen on joskus asettanut itselleen enemmän tai vähemmän merkittävän, suuren tai pienen päämäärän, johon toivomme ajan myötä yltävämme. Lähestulkoon kaikki tällaiset tavoitteet vaativat säästöjä, kovaa työtä tai ulkopuolista apua esimerkiksi lainan muodossa. Vaikka hyödyntäisit kaikkia edellä mainittuja, myös olemalla määrätietoinen ja suunnitelmallinen voit merkittävästi varmemmin saavuttaa tavoitteesi. Siksi kannattaa harjoitella taloustaitoja ja olla arjen valinnoissa realistinen, mitä rahankäyttöön tulee. Seuraavassa luetellaankin tehokkaimmat vinkit talouden hallintaan ja sitä kautta unelmien toteuttamiseen.

Budjetti on hyödyllinen työkalu

Jokaisen budjetin tai kirjanpidon peruslähtökohta on selvittää tulot ja menot. Vaikka et olisikaan koskaan aiemmin elämässäsi pitänyt kirjaa näistä asioista ja kuitit menneistä menoista ovat hukassa, voit aloittaa varovaisilla ja realistisilla arvioilla. On tärkeää olla rehellinen raha-asioita suunnitellessaan, jotta tulot eivät näytä budjetissa totuutta suuremmilta tai menot todellisia vähäisemmiltä. Kannattaa muistaa, että henkilökohtaista taloutta itse suunnitellessaan ei ole ketään muuta huijattavana kuin oma itsensä. Näin ollen rehellisyyden tai epärehellisyyden seuraukset hyötyineen ja haittoineen heijastuvat suoraan omaan elämääsi.

Valintojen maailma

Käytännöllisesti katsoen jokainen päivä on täynnä valintoja, vaihtoehtoja, houkutuksia ja kiusauksia. Kun teet tietoisen valinnan olla säästeliäs ja keskittyä oleelliseen, on ylimääräinen hälinä ja hehkutus helpompi sulkea ulkopuolelle. Kuluttamiseen voi jäädä riippuvaiseksi, eikä ostamiseen yhdistettävää mielihyvää kannata vähätellä itselleen, sillä haasteita ei voi ratkaista ja selvittää ennen kuin tosiasiat on kohdattu. Jos olet huomannut rakastuneesi shoppailuun tai tehneesi heräteostoksia, on hyvin mahdollista, että joudut muuttamaan tottumuksiasi rankalla kädellä ennen kuin saat budjetin pysymään kurissa ja pidemmän tähtäimen unelmasi toteutettua. Kuten usein tylsästi sanotaan, kaikkea ei voi saada.

Osamaksut voivat hämätäTaloudenhoidon perusteet ovat tärkeitä

Monesti aiemmat sitoumukset, kuten vaikkapa osamaksut, estävät tai pitkittävät uuden hankintaa. Tämän vuoksi jokaista pitkäaikaista maksusopimusta kannattaa harkita pitkään ja hartaasti. Kuten edellä mainittiin, tuloja ei kannata suurennella mielessään tai paperille niitä arvioidessa, eikä menoja vähätellä. Jokainen kuukausittain maksamasi euro on kokonaisbudjetista pois. Budjetointi voi aluksi tuntua vaivalloiselta, mutta se kirjaimellisesti maksaa itsensä hyvin nopeasti takaisin. Palkat, tuet tai eläkkeet yhteen laskettuasi tiedät tarkalleen, miten paljon sinulla on varaa kuukausittain käytettävänäsi. Menoistasi kirjaa pitämällä taas varmistat, ettei yllätyksiä tule miinusmerkkisinä. Kun olet näin selvittänyt, miten paljon ylimääräistä sinulle kuukausittain jää, voit hyvin mielin vaikkapa laittaa tuon summan osittain tai kokonaan säästöön! Jos sinulla on velkaa, sitä täytyy luonnollisesti lyhentää, ennen kuin säästöjä alkaa kertyä.

Arvioi onnistumisesi ja jatka suunnittelua

Vaikkapa vuoden lopuksi on viisasta tehdä yhteenveto ja arvioida omaa onnistumista suunnitelmissaan. Taloustavoitteiden toteutumista arvioituasi voit laatia niitä itsellesi uusia seuraavaa vuotta varten. Kannattaa määritellä itselleen esimerkiksi kuukausittaisten säästöjen mukaan toteutuva säästösuunnitelma, jotta käytössäsi on yllättäviä elämäntilanteita varten varakassa. Tuolloin varmistat, että pienet ailahtelut elämässäsi eivät vaaranna taloutesi tasapainoa.

No comments
Matti KuustonenAvaimet onnistuneeseen taloudenhallintaan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *