Budjetointi on tärkeää

Miten mitoittaa laina omaan talouteen sopivaksi?

Lainan ottaminen on jotakin, mihin suurin osa suomalaisista törmää jossain vaiheessa elämäänsä. Useimmiten lainaa otetaan omaa asuntoa varten, mutta myös kulutusluotot ovat suosittuja. Lainaa ottaessa yksi tärkeimpiä asioita on varmistaa, että laina on räätälöity omalle budjetille sopivaksi. Maksuvaikeudet juontavat juurensa usein siitä, että lainaa on otettu liikaa tuloihin nähden.

Jos lainanhoitokulut syövät suurimman osan kuukaudessa käytettävissä olevista varoista, tulee peruselämisestä kovin hankalaa. Tällöin pienikin yllättävä meno voi sotkea oman talouden. Laina kannattaa siis ehdottomasti mitoittaa niin, että lainanlyhennyksistä selviää myös silloin, kun yllättäen maksettavaksi tuleekin ylimääräisiä laskuja.Budjetti on syytä laatia tarkasti

Mitä pitempi maksuaika, sitä maltillisemmaksi kannattaa rukata kuukausierät

Jos otat lainaa vain hyvin lyhyeksi ajaksi, on huomattavasti helpompi ennakoida, miten rahasi riittävät lyhennyksiin. Isompiin lainoihin joutuu kuitenkin lähes väistämättä varaamaan enemmän takaisinmaksuaikaa. Useamman tuhannen euron lainoja lyhentää helposti jopa useamman vuoden. Tällöin on huomattavasti todennäköisempää, että myös yllättäviä menoja tulee tänä ajanjaksona. Pitemmälle aikavälille otettujen lainojen kuukausierät siis kannattaa pitää niin maltillisena, että tuloista jää puskurirahastoa käytettäväksi, jos esimerkiksi auto hajoaa tai tulee vaikkapa yllättäviä lääkärikäyntejä.

Voit myös yrittää jo etukäteen varmistaa, että lainaehdoissa on mahdollisuus maksuvapaisiin kuukausiin, jolloin tiukan paikan tullen on mahdollista pitää taukoa lainan lyhentämisestä. Useimmiten isompiin lainoihin kuuluu jo automaattisesti mahdollisuus pitää lyhennysvapaita kuukausia, mutta ei aina.

Jos tarvitset lainaa isompaan hankintaan, pyri säästämään osa summasta etukäteen

Jos tiedossa on esimerkiksi 10 000 euron auton osto, voi olla liian työlästä säästää koko summaa etukäteen. On hyvä kuitenkin pyrkiä säästämään edes osa tulevan hankinnan hinnasta. Tämä on muutamallakin tavalla hyödyllistä.

Ensinnäkin huomaat, miten budjettiisi vaikuttaa se, että joudut laittamaan osan tuloistasi syrjään. Joudut nimittäin joka tapauksessa tyytymään pienempiin käyttövaroihin lainan ottamisen jälkeen, sillä lainaa täytyy lyhentää kuukausittain. Jos säästäminen vaikuttaa täysin ylivoimaiselta, lainan lyhentäminenkään tuskin tulee onnistumaan. Toinen hyvä syy on tietysti se, että lainaraha tulee aina omaa rahaa kalliimmaksi, sillä itse lainasumman lisäksi pitää myös maksaa korkoja ja muita oheiskuluja. Jos siis säästät osan hankintahinnasta jo etukäteen, ei sinun tarvitse ottaa niin paljon kallista lainarahaa.

Pyydä ammattilaisilta apua

Ennen kuin allekirjoitat lainasopimuksen voit aina kysyä rahoitusyhtiön tai pankin henkilökunnalta neuvoja lainan suhteen. He kyllä osaavat kertoa, onko laina järkevästi suhteutettu tuloihisi. Rahoitusalan ihmisillä on hyvä tietopohja siitä, millaiset lainat ovat järkeviä ja millaiset eivät. Itse asiassa et välttämättä edes saa suunnittelemaasi lainaa, jos katsotaan, että lainan ottaminen muodostaisi riskin taloutesi vakaudelle. Voit siis luottaa siihen, että jos jokin mietityttää lainan otossa, asiantuntevaa neuvontaa on saatavilla. Rahan ollessa kyseessä ei tyhmiä kysymyksiä ole olemassakaan.

No comments
Matti KuustonenBudjetointi on tärkeää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *