Hyvä paha laina

Yleistä

Viime vuosina erilaiset lainatuotteet ovat monipuolistuneet ja myös yleistyneet. Moni vetää edelleen lainaamisen suhteen tarkan ja ehdottoman rajan asuntolainaan tai muuhun pankin myöntämään, vakuudelliseen lainaan. Vaikka löyhästi ja nopeasti myönnettävissä lainoissa piilee eittämättä riskejä sellaisten henkilöiden kohdalla, jotka eivät raha-asioissaan noudata huolellisuutta, ovat ne myös tärkeitä joustavan arjenhallinnan työkaluja. Seuraavassa käydään läpi myös velkaan liitettyjä mielikuvia yleisesti.

Uhka vai apuväline?

Todellinen uhka kotitalouksien taloudelle on laskujen maksamatta jättäminen, ei lainan ottaminen tai velkaantuminen, kuten usein luullaan. Harva haluaa tieten tahtoen lisätä velkataakkaansa, mutta joskus lainalle vain on tarvetta. Luonnollisesti ihmiset suhtautuvat velkaan varauksella, mutta usein turhaan. Lainahan on lopulta vain keino ajoittaa tulot juuri omaan yksilölliseen tilanteeseen sopivalla tavalla. Raha ei kuitenkaan tietysti ole koskaan täysin ilmaista, ja myös lainaan liittyy tiettyjä kuluja.

Niin paljon velkaaLainaa helposti netistä

Velka voi olla huonoa tai myös hyvää. Joskus velasta puhutaan varsin negatiiviseen sävyyn, melkein kuin sen ottaja olisi aina syyllinen johonkin tai vähintään huonompi ihminen kuin velaton. Varsinkin henkilökohtaisella tasolla tavataan sanoa tunteikkaalla tavalla, että joku on paljon toiselle velkaa. Velan käsite ei aina liitykään rahaan, jonka vuoksi sanassa itsessään on erilaisia vivahteita. Tämä moraalikäsitys kannattaa laittaa sivuun, olitpa lainan ottamisesta tai velasta tähän asti mitä mieltä tahansa. Mieluummin kuin arvioida ja kyseenalaistaa lainan ottamisen moraalisia ulottuvuuksia, kannattaa pyrkiä tarkastelemaan vaihtoehtoja objektiivisesti ja ilman turhaa tunnelatausta. Todellisuudessa kaikesta velasta pidättäytyvä tietyllä tavalla pidättäytyy myös monesta mahdollisuudesta elämässään.

Ylpeä velaton

Velaton ja lainasta ikuisesti kieltäytyvä työskentelee rahansa eteen, ansaiten jokaisen tilillensä ilmestyvän euron ja käteen saamansa käteisen viimeistä kolikkoa myöten. Hän uhraa aikaa ja vaivaa omasta elämästään ansaitakseen ensin rahan, ja sitten vasta tehdäkseen haluamansa hankinnat. Ennen kuin tavoitteet toteutuvat, voivat parhaat vuodet elämästä olla jo kaukana takana. Jos edes asuntolaina ei tule kysymykseen, on varmasti viisainta tyytyä asumaan vuokralla. Tällaisen lähestymistavan etuna on lähinnä tietynlainen erinomaisuuden ja ylemmyyden tunne, jonka ihminen on omasta mielestään ansainnut välttelemällä kaikkia lainan muotoja. Tietysti konkreettista hyötyäkin tästäkin toiminnasta on, mutta eikö myös velkansa viimein pois maksava ansaitse työnsä tulokset ja hyvän tunteen?

Järki käteen

Loppujen lopuksi oleellisinta on tehdä kulloinkin juuri omaan tilanteeseen sopiva ratkaisu. Ehkä lainaaminen ja velkaan liittyvät päätökset ovat monille periaatekysymyksiä, mutta nykyaikaiset finanssi- ja rahoitusratkaisut tarjoavat myös kiistatonta hyötyä niitä järkevästi hyödyntäville. Rahan voi nähdä pelkkänä pakollisena pahana tai verrattomana resurssina työn, hyvinvoinnin ja tiedon lisäämiseen. Lainat ovat yksinkertaisesti tapa laittaa raha töihin sinne missä sitä kulloinkin eniten tarvitaan. Onkin vain positiivista, että lainojen saatavuus on nykyään ennennäkemättömän hyvä.

No comments
Matti KuustonenHyvä paha laina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *