Pikavippi 200€

Suomalainen pikalainakulttuuri on monimuotoista ja elää ajan hermoilla

 

Pikavipit ovat menestyksekästä bisnestä. Suomen markkinoilla ne ovat kuitenkin suhteellisen tuore ilmiö. Pienlainatoimintaa pankkilaitosten ulkopuolella on Suomessa ollut vasta vuodesta 2005 alkaen. Pikalainabisnes lähti välittömästi hurjaan nousukiitoon, mutta lainsäädännön kiristyminen on ajanut osan toimijoista pois markkinoilta.

Toiset yritykset ovat vastanneet alan muutoksien asettamiin haasteisiin ja kehitelleet uusia tapoja palvella asiakasta. Ennen lainsäädännön tiukentumista pikavippien ongelma kuluttajien kannalta oli, että korot saattoivat nousta pilviin eivätkä yritykset valvoneet kovin tarkkaan kenelle lainoja myönsivät. Tämä johti siihen, että osa asiakkaista joutui pahaan pikavippikierteeseen ja maksamattomat laskut vain kasaantuivat.

Nykyään alle 2 000 euron lainoille on asetettu korkokatto, mikä tekee lainanotosta turvallisempaa kuluttajalle. Toisin kuin aluksi luultiin, pikalainat eivät kuolleet lakiuudistusten mukana, vaan pienluottotoiminta elää ja voi hyvin.

 

Pikavipit eivät ole pelkkä nuorten aikuisten trendi

 

Usein luullaan, että pikavipit houkuttavat etenkin nuoria aikuisia, jotka rahoittavat makeaa elämää pikavipeillä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä vain muutama prosentti pikavippien nostajista on alle 20-vuotiaita. Sen sijaan yli 40-vuotiaat muodostavat ison osan asiakaskunnasta – he muodostavat jopa 30 prosenttia käyttäjäkunnasta.

Toinen uskomus on, että pikavippejä käyttäisivät lähinnä työelämän ulkopuolella olevat ja alempiin sosiaaliluokkiin kuuluvat henkilöt. Tämäkin on kuitenkin vain sitkeä myytti. Valtaosa pikavippipalvelujen käyttäjistä on työelämässä, muita isoja käyttäjäryhmiä ovat opiskelijat ja eläkeläiset. Myös eri yhteiskuntaluokat ovat tasaisesti edustettuina.

Pikalainoja siis otetaan yhteiskunnallisesta asemasta ja iästä riippumatta. Median luoma kuva yhteiskunnasta syrjäytyneestä nuoresta aikuisesta kaljatuoppi kädessä elää kuitenkin sitkeästi.

Suurin osa asiakkaista hoitaa laskunsa mallikkaasti

 

200 euron pikalaina saattaa syöstä holtittoman rahankäyttäjän pikavippikierteeseen, mutta suurin osa pikalainan ottajista maksaa laskunsa ajallaan.Pikalainojen takaisinmaksuista 85–90 prosenttia hoidetaan ajallaan. Perintään menneistä laskuistakin suurin osa maksetaan pois välittömästi, joten jäljelle jää varsin pienehkö joukko asiakkaita, joilta takaisinmaksu ei luonnistu.

Vain alle viitisen prosenttia asiakkaista on niin sanottuja ongelmatapauksia. Heidän seulomistaan muiden asiakkaiden joukosta vaikeuttaa se, että luottotietojen menettäminen on pitkähkö prosessi. Ennenkuin merkintä luottorekisterissä pistää stopin velanotolle, ehtii pikavippikierteeseen ajautunut henkilö kerätä velkaa pahimmassa tapauksessa useiden tuhansien tai jopa kymmenientuhansien arvosta. Luottoyrityksiltä puuttuvat tehokkaat keinot valvoa asiakkaan luottotilannetta ennen kuin on liian myöhäistä – tähän tarvittaisiinkin joku ratkaisu.

Minkälaisia pikalainoja suomalaiset ottavat?

 

Pikalainoja saa monia erilaisia. Omien tarpeiden mukaan on mahdollista räätälöidä hyvinkin monenlaisia pakettiratkaisuja.Tietynlaisia trendejä pikavippibisneksessä on kuitenkin havaittavissa, kuten muissakin yhteiskunnallisissa ilmiöissä.

Suomalaisten kestosuosikkeja ovat pitkään olleet noin 200 euron pikavipit, mutta Tilastokeskuksen tiedoista selviää, että vuoden 2015 viimeisellä neljänneksellä pikalaina oli keskimäärin jo yli 500 euroa. Myös maksuajat ovat pidentyneet. Aikaisemmin on ollut suosittua maksaa pikavippi pois kuukauden sisällä, mutta vuoden 2015 lopussa keskimääräiset takaisinmaksuajat olivat jo useampia kuukausia.

Nouseva suhde vippien summissa johtuu eritoten siitä, että 2013 vuoden lakimuutoksessa alle 2 000 euron pikavipeille asetettiin korkokatto. Tämä tarkoitti, että lainan todellinen vuosikorko ei saa ylittää 51 prosenttia. Muutos on tehnyt pienemmät vipit lainafirmoille melko kannattamattomiksi, joten yritykset ovat alkaneet pienten vippien sijaan markkinoida joustoluottoja. Joustoluottotililtä asiakas voi sovittuun rajaan saakka nostaa lainaa tarvittaessa.Pelivaran olemassaolo aiheuttaa sen, että lainasummatkin helposti nousevat.

Mihin tarkoituksiin pikalainaa otetaan?

 

Usein kuvitellaan, että pikalainaa otetaan kevyin perustein huolettoman elämän rahoittamiseen. Vaikka pikaluottoja todella käytetäänkin myös juhlimiseen, suurin osa lainaa rahaa peruselämän rahoittamiseen. Mitä vähemmän ihmisellä on käytössä rahaa kuukausittaisten pakollisten menojen jälkeen, sitä vaikeampi on kerätä puskurirahaa pahan päivän varalle. 200 euron vararahasto voi olla täysin utopistinen ajatus, jos melkein kaikki tulot menevät välttämättömään elämiseen, joten pikavippi 200e saattaa pelastaa.

Pikalaina toimii puskurirahaston korvikkeena, kun ihminen on joutunut puun ja kuoren väliin. Hetkelliseen rahantarpeeseen pikalaina on hyvä ensiapu. Monet pienituloiset ovatkin hyötyneet pikaluoton olemassaolosta, sillä se on monesti ainoa keino saada rahaa välttämättömiin menoihin nopeasti.Saattaa nimittäin olla, että jokin yllättävä kulu ilmenee ja siihen tarvitsee ottaa pikavippi 200 euroa tai joku muu vastaava summa.

Mitä kustannuksia pikavipille tulee?

Itse lainasumman takaisinmaksun lisäksi pikalainalle tulee yleensä myös muita kuluja. Jotkut firmat kuitenkin tarjoavat ensimmäisen pikavipin uudelle asiakkaalle ilman kuluja. Esimerkiksi 200 euron pikalainan takaisinmaksussa todellisia kuluja nostaa eniten tietenkin korko. Korko ei ole silti välttämättä ainut kulu, joka tulee itse lainasumman lisäksi maksettavaksi. Käsittelykulut ja muutokset lainanehtoihin voivat tuoda asiakkaan maksettavaksi jopa kymmeniä euroja lisää. Joskus taas saattaa saada jopa korottoman 200 euron pikavipin.

Jotkut yritykset mainostavat tarjoavansa piilokuluttomia luottoja, mutta kaikkien luottofirmojen kohdalla asia ei suinkaan ole näin. Firmat saattavat veloittaa hyvinkin monesta eri asiasta. Esimerkiksi lyhennysten eräpäivän vaihdosta tai maksuvapaiden kuukausien pidosta hyvin usein veloitetaan jotakin. Nostojen yhteydessä yleinen tapa on ottaa nostopalkkiota, joka yleensä on tietty prosenttiosuus lainan summasta. Myös avausmaksut luottotileille ovat käytössä joissakin firmoissa. Todellinen vuosikorko on yleensä hyvä lainojen vertailuperuste.

Mitä todellinen vuosikorko tarkoittaa?

 

Todellisen vuosikoron käsite mainitaan usein pikalainojen yhteydessä. Käsite on tärkeä, sillä todellinen vuosikorko on paras keino vertailla luottojen todellisia hintoja. Vuosikorko kertoo, kuinka paljon laina kasvaa vuoden aikana. Todellisessa vuosikorossa otetaan lisäksi huomioon lainan kaikki kulut eli viitekoron lisäksi myös lainanhoitokustannukset.

Pikalainaa myöntävien yritysten on Suomen lainsäädännön nojalla ilmoitettava tarjoamiensa lainojen todellinen vuosikorko. Todellinen vuosikorko lasketaan monimutkaisella EU-direktiivien mukaisella kaavalla, josta tavallisen ihmisen on vaikea ottaa selvää. Todellisen vuosikoron käsite kuitenkin tekee lainojen vertailusta kuluttajalle helpompaa.

Laina tupsahtaa tilille nopeasti

 

Pikalainan saa tilille useimmissa tapauksissa nopeasti, rahan nostaminen jopa saman päivän aikana on mahdollista. Pikaluoton vahvuus piilee nimenomaan siinä, että akuutissa rahantarpeessa pikalainaa saa nopeasti. Useimmat pikalainayritykset myöntävät lainaa kellon ympäri. Yöaikaan myönnettyjä luottoja ei kuitenkaan ole mahdollista nostaa ennen aamua, joten rahaa ei ole mahdollista saada nostettua aivan milloin tahansa.parin sadan euron laina

Ennen lainannostoa pitää myös tunnistautua lainaa myöntävän yrityksen sivuston tunnistautumispalvelun kautta. Myös toimeentulosta täytyy tavallisesti ainakin joustoluottoa hakiessa toimittaa tositteita, pienempiä kertalainoja, kuten vippi 200e edestä voi tosin saada ilman tuloselvityksiä. Aivan sekunneissa ei siis ole mahdollista saada lainaa, mutta päiväsaikaan puhutaan kuitenkin vain minuuteista.

Pikavipin vakuudettomuus kiehtoo

 

Pankkilainaan tarvitaan usein takaajia tai tarpeeksi omaisuutta lainan vakuudeksi. Pikalaina on kuluttajalle huomattavaasi helpompi saada. Takaajia ei tarvita, omaisuutta ei tarvita. Riittää, että luottotiedot ovat kunnossa ja hakijan katsotaan kykenevän maksamaan laina takaisin ja 200 euroa lainaa saa lähes varmasti.

Pikalaina antaa ihmisille tilaisuuden hakea lainaa helposti kotoa käsin. Voit täyttää hakemuksen mukavasti omalta kotisohvaltasi käsin. Yleensä lainapäätös tulee minuuteissa, joten kiduttava odottelu lainahakemuksen kohtalosta jää myös pikalainojen kohdalla pois.

Maksuhäiriömerkinnät asettavat kuitenkin esteen pikavipin saamiselle. Ilman luottotietoja on käytännössä mahdotonta saada pikalainaa, sillä yhtiöt eivät halua ottaa turhia luottotappioiden riskejä. Jopa pieni 200e vippi jää luottotiedottomalle haaveeksi.

Pienlainatoiminta toimii tiukasti Suomen lakien alaisuudessa

 

Pikalainaa ei voi myöntää kuka tahansa, eikä millaisilla ehdoilla tahansa. Pikavippitoimintaa säädellään tiukasti eri lakien avulla. Aikaisemmin pikavippitoiminta työllisti Suomen oikeuslaitosta paljonkin, sillä korkokattojen puuttuessa pienlainatoiminnassa täyttyivät välillä jopa koronkiskonnan tunnusmerkit. Lainsäädäntö pikalainojen suhteen on kuitenkin koko ajan tiukentunut. Nykyään kuluttaja voikin olla melko luottavainen sen suhteen, että firmojen ilmoittamat lainaehdot eivät sisällä porsaanreikiä. Toki kuluttajan kannattaa aina olla tarkkana, ettei ikäviä yllätyksiä tulisi.

Pienlainaa myöntävän toimijan tulee olla rekisteröitynyt luotonantajarekisteriin. Rekisteröitymisen yhteydessä tarkistetaan, ovatko yhtiön toimintatavat lainmukaiset. Pienluottofirman johtohenkilöiltä edellytetään, että heillä on oikeus elinkeinotoiminnan harjoittamiseen Suomessa, heillä on kokemusta alalta eivätkä he ole konkurssissa. Luotonantajarekisteriä ylläpitää aluehallintovirasto.

Pienlainat muodostavat vain hyvin pienen osan suomalaisten lainakannasta

 

Vaikka pienlainat nousevat melko tiuhaan esiin eri medioiden uutisoinnissa, muodostavat ne vain pienen osan suomalaisten lainakannasta. Reippaasti alle prosentti suomalaisten lainoista on pienlainoja.Eli näitä suosittuja 200 euron pikalainoja on vain todella pieni osa. Leijonanosa lainakannasta muodostuukin asunto- ja opintolainoista. Tämä viittaa siihen, että pikalainoja ei oteta läheskään niin paljon hetken mielijohteesta, kuin mitä uutisointi antaa ymmärtää.

Toinen syy pikalainojen vähäiselle osuudelle ontietenkin se, että pikalainat nimensä mukaisesti yleensä myös maksetaan pikaisesti pois.Usein muutaman sadan vipit, kuten vaikka 200 euron pikavippi maksetaan kerralla pois. Asunto- ja opintolainat puolestaan ovat pitkäkestoisempaa lainaa, joiden takaisinmaksuun menee yleensä useita vuosia.

Joustoluotto on noussut perinteisen kulutusluoton rinnalle

 

Joustoluotto on nykyään suosittu pienlainamuoto. Joustoluotosta käytetään muitakin eri nimityksiä, kuten joustolimiittiä ja tililuottoa. Joustoluottoa voi hakea jo ennen kuin tarvetta lainalle ilmenee. Joustoluottoa myönnetään tietylle summalle, mutta summaa ei tarvitse nostaa kokonaisuudessaan, vaan joustoluottoa voi käyttää tarpeen mukaan. Nostamattomasta luotosta ei tarvitse maksaa, vaan kuluttajaa laskutetaan ainoastaan tehdyistä nostoista. Jotkut firmat tosin veloittavat joustoluottotilin avaamisesta avausmaksun ja myös kuukausittaisia tilinhoitomaksuja saatetaan veloittaa.

Kun pienten pikavippien kannattavuus laski korkokaton myötä, alkoivat firmat siirtyä markkinoinnissaan enemmän joustoluottojen suuntaan. Joustoluotto myönnetään vähintään 2 000 eurolle, joten sitä ei sido lakisääteinen korkokatto. Tämä onkin syytä huomioida joustoluottoa hakiessa.200e pikavippi

Vertaislaina on uusi tulokas

 

Alan murroksessa Suomeen on rantautunut muutaman vuoden sisällä täysin uusi pienlainamuoto, nimittäin vertaislaina. Vertaislainan ideana on, että yksityishenkilöt antavat pienluottoa toisille yksityishenkilöille. Käytännön asioista vastaa pienlainayritys, joka toimii siltana yksityishenkilöiden välillä. Luottoyritys toki veloittaa palveluistaan, mutta sijoittaja voi silti tienata mukavasti ja lainanhakija saada lainan hyvillä ehdoilla. Lainamuoto on siis uusi, mutta usein yhä puhutaan pienehköistä summista, kuten vaikka 200 euron lainasta, joten termiä pikavippi voi hyvin käyttää myös vertaislainoista puhuttaessa.

Vertaislaina etsii ehkä vielä jonkin verran paikkaansa, mutta vertaislainayritysten määrä on ollut kasvussa. Myös kuluttajien kiinnostus vertaislainaa kohtaan on lisääntynyt. Ala tarvitsisi kuitenkin etenkin lisää yksityishenkilöitä, jotka tahtovat sijoittaa vertaislainoihin. Tällä hetkellä lainanhakijoita on sijoittajia enemmän, mikä vääristää jonkin verran vertaislainojen toimintakenttää.

No comments
Matti KuustonenPikavippi 200€

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *