Pikavippi 50€

Voiko 50 euron pikavippi olla velkakierteen alku?

Pikavipit ovat monesti esillä uutisoinnissa negatiivisessa sävyssä. Pikavippejä pidetään ylivelkaantuneiden taloudenhoitotapana, joka vääjäämättä johtaa maksuhäiriömerkintöihin ja velkavankeuteen. Tämä on kuitenkin harhaanjohtava mielikuva pikalainoista. Toki pieni osa asiakkaista väärinkäyttää pikalainoja, mikä johtaa pahimmassa tapauksessa luottotietojen menetykseen, mutta sama tilanne on kaikkien lainojen kohdalla.

Luottoyritysten intressien mukaista ei ole tarjota lainaa ihmisille, jotka eivät pysty maksamaan sitä takaisin. Luoton takaisinperintä perintätoimistojen kautta on aikavievä ja systeemiä kuormittava prosessi. Vaikka viaton päähänpisto ottaa pikalainaa 50 euroa voi pahimmillaan päättyä pikavippikierteseen, useimmiten näin ei kuitenkaan tapahdu. Suurin osa lainanottajista kykenee maksamaan velkansa pois maksusuunnitelman mukaisesti, ja viimeistään ensimmäinen muistutuskirje herättää lopuistakin asiakkaista valtaosan.

 50e vippiä

Miksi pikavipeillä on maine ongelmallisena luottomuotona?

Pikavippien alkutaipaleella pikalainoilla ei ollut lakisääteistä korkokattoa ja niitä sai maksaa asiakkaiden tilille yöaikaan. Tämä aiheutti tilanteita, joissa 50 euron laina todella saattoi paisua moninkertaiseksi.

Lainaa myös pystyi hakemaan impulsiivisesti, vaikka kesken kostean baari-illan. Tämä johti siihen, että pikavipeillä rahoitettiin bilettämistä ehkä tajuamatta sitä, kuinka korkeiksi korot saattaisivat lainasumman nostaa. Käräjäoikeuksia kuormittivatkin monet pikalainoista nostetut oikeusjutut, sillä pikavippifirmojen lainaehdot saattoivat olla melko kohtuuttomiakin.

Pienlainatoiminta on kuitenkin sittemmin muuttunut huomattavasti tarkemmin säännellyksi. Villin lännen menoa muistuttavat vuodet ovat jo takanapäin, ja nykyään markkinoilla toimii vain luotettavia yrityksiä. Vuonna 2013 tehty uudistus, joka asetti alle 2000 euron lainoille korkokaton, pakotti toimijat joko luopumaan järjettömistä koroista tai muuttamaan toimintatapojaan. Tällöin moni pikaluottoa tarjoava yritys lopettikin toimintansa.

Vuosien saatossa pikavippibisneksessä on tapahtunut paljon kuluttajan asemaa parantavia muutoksia

 

Suurin edistysaskel on jo aikaisemmin mainittu lainojen korkokatto alle 2000 euron lainoissa. Lisäksi lainaa saa nykyään nostaa enää päiväsaikaan, joka on vähentänyt juhlimisen tuoksinassa otettujen pikalainojen määrää. Lainaa 50 euroa kuitenkin saa edelleen myöntää mihin aikaan vuorokaudesta tahansa.

Vuodesta 2010 alkaen luottoa tarjoavien yritysten on myös täytynyt rekisteröityä aluehallintoviraston valvonnan alaiseen luotonantajarekisteriin. Rekisteriin hyväksytään vain lain puitteissa toimivia yrityksiä, joten tämä on tehnyt pikalainan ottamisesta entistä turvallisempaa.

2010 tuli voimaan myös toinen tärkeä uudistus. Luotonhakijan henkilöllisyys on tästä eteenpäin pitänyt tunnistaa luotettavasti ennen luottosopimuksen vahvistamista. Käytännössä tämä tarkoittaa tunnistautumista verkkopankkitunnuksilla ensimmäistä kertaa luottoyrityksen palveluita käyttäessä.

 

Kuinka yleisiä ovat pikalainoista aiheutuneet maksuhäiriöt?

85 prosenttia asiakkaista maksaa lainansa ongelmitta ja aikataulussa. Niistäkin asiakkaista, joille muistutuskirje joudutaan lähettämään, kaksi kolmannesta reagoi välittömästi ja hoitaa takaisinmaksuasiat kuntoon. Vain pieni osa pikalainoista siis päätyy perintään asti. Kuitenkin myytti pikalainojen aiheuttamien maksuhäiriöiden yleisyydestä elää sitkeästi.vippi viisikymmentä euroa

Yksi suurimmista ongelmista on se, että kun maksut alkavat viivästyä, saa luottoa vielä pitkään aikaa, jos osaa kikkailla firmojen välillä. Luottotietoihin merkintä maksuhäiriöistä nimittäin päätyy hitaasti.

Tällä välillä lainaa on halutessaan ehtinyt haalia jo suuria summia, milloin tietysti asiakas on suurissa vaikeuksissa koittaessaan selvitä maksuista. Jos pikavippejä alkaa olla jo useassa pienlainayrityksessä, ollaan usein jo heikoilla jäillä. Suurin osa asiakkaista pystyy kuitenkin pysymään maksusuunnitelmassa, joten maksuongelmat koskevat vain pientä osuutta lainanottajista.

 

Milloin pikavipit ovat muodostumassa asiakkaalle ongelmaksi?

Pikalainojen käytössä on huolestuttavia piirteitä, jos niitä otetaan säännöllisesti elämän rahoittamiseksi. Pienluotoista tulee lainasumman lisäksi maksettavaksi myös muita kuluja, joten pikavippien toistuvaa käyttöä kannattaa pyrkiä välttämään. Muuten ajautuu helposti kierteeseen, jossa joka kuukausi otetaan lainaa elämisen rahoittamiseen. Tällainen tapa tulee kalliiksi, joten kierre on syytä katkaista. Pikavippi on hyvä ratkaisu satunnaisiin menoihin, mutta ei sovi jatkuvaan käyttöön.

Vielä ongelmallisempaa on, jos on jo ajauduttu tilanteeseen, jossa lainoja maksetaan lainoilla. Tällöin on hyvä hankkiutua velkaneuvojan juttusille kartoittamaan oma tilanne. Esimerkiksi pienien lainojen yhdistäminen yhdeksi isommaksi voi auttaa hoitamaan kertyneet lainat pois.

Niin kauan kuin pikalainoja käyttää silloin tällöin yllättäviin menoihin, eikä niiden takaisinmaksussa ole vaikeuksia, ei pikavippien käyttö ole ongelmallista. Jos maksujen lyhennykset alkavat kuitenkin tuntua ylivoimaiselta, on hyvä pohtia, miten saada talous takaisin tasapainoon.

 

Milloin luottotiedot menetetään?

Luottotietoihin tulee luottohäiriömerkintä, jos maksu viivästyy huomattavasti. Pelkästään maksun myöhästyminen ei vielä aiheuta merkintää, vaan prosessi on pitkä. Maksun myöhästyttyä on vielä aikaa korjata tilanne ja välttyä luottohäiriömerkinnältä. Jos pienlaina on ollut erääntyneenä yli 60 päivää, voi asiakkaalle tulla maksuhäiriömerkintä luottorekisteriin ilman tuomioistuinmenettelyä.

Ennen maksuhäiriömerkinnän tekemistä on henkilölle täytynyt lähettää vähintään 21 päivää aikaisemmin maksukehotus, jossa varoitetaan myös maksuhäiriömerkinnän uhasta. Lainasumman suuruudella ei ole tässä asiassa merkitystä eli jopa pieni 50 euron pikalaina saattaa maksamattomana johtaa luottohäiriömerkintään.

Maksuhäiriömerkintä aiheuttaa monia ongelmia arkipäiväisessä elämässä. Tuotteita ei saa laskulla, lainaa on vaikea saada, luottokortin käyttö ei enää onnistu ja vuokra-asunnon saamisessa voi olla suuria vaikeuksia. Jos on vaarana saada merkintä luottotietoihin, on järkevä pyrkiä kaikin mahdollisin tavoin saamaan sovittua joku järjestely, jolla merkinnältä voi välttyä. Jos merkintä kuitenkin ehtii syntyä, voi lohduttautua sillä, että maksuhäiriömerkintä ei kuitenkaan ole ikuinen. Sen kesto vaihtelee, mutta keskimäärin se poistuu tiedoista yleensä muutamassa vuodessa.

 

Pienlainayritykset valikoivat asiakkaansa tarkkaan

Pikalainaa ei myönnetä kenelle tahansa, vaan asiakkaiksi pyritään valitsemaan henkilöitä, joilla on hyvät mahdollisuudet maksaa laina takaisin. Maksuongelmia pyritään siis välttämään jo ennen lainan myöntämistä. Pienlainasta on turha haaveilla, jos luottotiedot eivät ole kunnossa.

Useimmat pienluottoa tarjoavat yritykset myös vaativat asiakkailtaan riittäviä säännöllisiä tuloja, jotta lainan takaisinmaksu ei muodostuisi ongelmaksi. Tämä vaaditaan todentamaan tositteilla, joista tulot selviävät.

Vaikka lakisääteinen ikäraja pienluoton myöntämiselle on 18 vuotta, monet firmat eivät myöskään myönnä luottoa vasta täysi-ikäistyneelle nuorelle. Valtaosa yrityksistä vaatii asiakkailtaan vähintään 20–24 vuoden ikää.

 

Pikalainoja ei tarvitse pelätä

Suurimmaksi osaksi pienlainatoiminta ei ole sen ongelmallisempaa kuin muukaan lainatoiminta. Pikavippien alkuvuosina, jolloin pelisääntöjä ei ollut vielä asetettu lainsäädännöllä, tilanne oli toinen. Nykyään luottoyritysten toiminta on läpinäkyvämpää, ja asiakas voi luottaa, ettei yllätyksiä maksujen kanssa tule. Jos pienlainan mitoittaa tuloihinsa sopivaksi, se on oiva tapa saada joustoa talouteen kiperällä hetkellä.

Aina on syytä pohtia omaa tilannettaan realistisesti ja tehdä lainapäätös järkipohjalta. Jos epäilee, että lainaa ei pysty maksamaan takaisin, on aika tehdä varasuunnitelma. Vippi 50 euroa on hyvä renki, mutta huono isäntä.

 

No comments
Matti KuustonenPikavippi 50€

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *