Raha-asioista keskustelu on yhä monelle tabu

Miksi on niin vaikea myöntää, etteivät rahat riitä?

Raha-asiat ovat monelle arka aihe. Suomalaiseen kulttuuriin ei kuulu, että omasta taloustilanteesta kerrottaisiin kovin yksityiskohtaisesti muille kuin aivan lähipiiriin kuuluville. Monissa muissa maissa esimerkiksi henkilön työstä saaman palkan suuruutta saatetaan udella melko suorasukaisestikin, mutta Suomessa tällaista pidetään röyhkeänä toimintana.

Eipä siis ihme, että Suomessa myös omat henkilökohtaiset rahaongelmat ovat usein tabu. Rahavaikeudet myös mielletään häpeälliseksi. Vaikka veronmaksajissa herättää usein huolta sosiaalitukien väärinkäyttäjät, on Suomessa tukien väärinkäyttöä yleisempää se, että yhteiskunnan myöntämiin tukiin oikeutetut eivät kehtaa tai halua hakea tukia. Tässä valossa ei siis liene ihme, että rahavaikeuksia on joskus vaikea myöntää edes ystäville tai sukulaisille.

Kulissien pystyssä pitäminen voi johtaa ylivelkaantumiseen

Jos talousongelmista ei kehtaa puhua, saattaa helposti ajautua tilanteeseen, jossa joutuu elämään yli varojensa. Kulissien ylläpitäminen on kallista, eikä välttämättä tahdota myöntää, ettei kalliisiin ravintolailtoihin tai uusiin vaatteisiin oikeasti olisi varaa.

Nykyaikana pidetään erittäin tärkeänä omistaa statussymboleita, kuten merkkivaatteita tai kalliita huonekaluja. Houkutus ostaa näitä luksukseksi miellettyjä tuotteita on suuri, jos tuttavapiirissä kaikilla muillakin tuntuu olevan ylelliseen elämäntyyliin varaa. Helposti käy kuitenkin niin, että kun omat varat eivät riitä, aletaan kalliita merkkituotteita ostaa velaksi. Tämä on kuitenkin vaarallinen tie, sillä omia tulojaan leveämpää elämää ei voi jatkuvasti rahoittaa lainarahalla. Kulutusluotot on pääasiassa tarkoitettu tilapäiseen rahanpuutteeseen tai isompiin hankintoihin, ei omien varojen ulottumattomissa olevan elämän kustantamiseen.Raha-asioista on hyvä puhua

On tärkeää elää omien tulojensa mukaan

Vaikka voi olla vaikea hyväksyä, että oma elämäntyyli ei ole yhtä ylellistä kuin tuttavien, on kuitenkin täysin tuhoon tuomittu tie ottaa jatkuvasti lisää kulutusluottoa rahoittaakseen makeaa elämää. Totta kai olisi mukavaa voida hankkia, mitä ikinä sattuukaan haluamaan, mutta aina ei voi saada haluamiansa asioita.

Suurin osa kansasta on keski- tai pienituloisia, joten, itseään voi lohduttaa sillä ajatuksella, että valtaosa muistakin ihmisistä joutuu harkitsemaan, mitä voi hankkia ja mitä ei. Kaikki eivät kuitenkaan halua myöntää realiteetteja, ja ylivelkaantuminen onkin yleistynyt hurjasti. Tällä hetkellä maksuhäiriömerkintöjä on jo 8,4 prosentilla suomalaisista, joten jos ei halua päätyä samaan joukkoon, on syytä mitoittaa menot vastaamaan tuloja.

Säästämällä voi saada elämäänsä myös luksusta

Ehkä perusduunarin on turha haaveilla siitä, että koko omaisuus koostuisi vain kalleimmista ja parhaimmista markkinoilla myytävistä tuotteista. Joitakin haaveita voi kuitenkin hyvinkin toteuttaa, kunhan vain on kärsivällisyyttä säästää rahaa. Esimerkiksi yhden kalliimman merkkilaukun hankkiminen ei ole mitenkään epärealistista, vaan laittamalla kuukausittain hieman palkasta sivuun haaveostostaan varten, voi jo pian olla tarvittava summa kasassa.

Myöskään yksi ainoa omaan talouteen sopivaksi mitoitettu kulutusluotto jotain hieman arvokkaampaa hankintaa varten ei ole taloudellinen itsemurha. Lainaa ottaessa on kuitenkin tärkeää pitää oman taloutensa rajoitukset mielessä ja järki päässä.

No comments
Matti KuustonenRaha-asioista keskustelu on yhä monelle tabu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *