UKK

Yleistä asiaa

Usein lainoihin ja pikavippeihin liittyvät termit ovat monelle tuttuja, mutta aina joukosta löytyy sellaisiakin henkilöitä, jotka eivät ole aikaisemmin lainaa tai pikavippiä hakeneet. Usein heillä herää erilaisia kysymyksia asiaan liittyen ja suurinta osaa usein askarruttaa samat asiat. Sen vuoksi alle on koottu muutamia usein kysyttyjä kysymyksiä, jotka kannattaa lukea läpi, jos jokin asia on epäselvä. Usein vastaus löytyy usein kysytyistä kysymyksistä, mutta mikäli sieltä ei tarvittavaa tietoa löydy, niin silloin kannattaa ottaa yhteyttä asiakaspalveluun.

Kuka voi hakea pikavippiä tai lainaa?

Säännöt aina vaihtelevat yrityksestä riippuen, mutta muutama yleinen sääntö pätee kaikkiin. Hakijan tulee olla vähintään 18-vuotias, mutta moni yritys edellyttää korkeampaa ikärajaa. Alaikäisille ei vippejä myönnetä.

Hakijalla tulee myös olla vakituinen osoite Suomessa, koska ulkomaille ei vippejä myönnetä. Hakemus täytetään ja palautetaan netissä, joten hakija tarvitsee nettipankkitunnukset tai mobiilivarmenteen, jotta henkilöllisyys pystytään todentamaan ja hakemus allekirjoittamaan sähköisesti. Kännykkäliittymä tulee hakijalta myös löytyä, mutta prepaid-liittymä tai salainen numero ei estä lainan saamista.

Pikavippejä koskevat lait ja säädökset ovat tarkentuneet ja tiukentuneet vuosien saatossa ja lainaa myöntävien yritysten tulee tarkistaa hakijan maksukyky entistä tarkemmin. Eli hakijat joilla on luottotiedoissaan maksuhäiriömerkintä eivät voi pikavippiä saada.

Myöskin säännölliset tulot usein ovat edellytyksenä, paitsi silloin, jos kyseessä pieni pikavippi ja kaikki muut lainaajalle asetetut ehdot täyttyvät.

Paljonko voin saada pikavippiä?

Se aina vaihtelee yrityksestä ja hakijasta. Jokaisen hakijan tilanne on erilainen, joten yhtä vastausta ei voi kysymykseen antaa. Toki suuriin pikavippeihin aina vaaditaan hyvät tulot, jotta voidaan olla varmoja siitä, että hakijalla on tarpeeksi hyvä maksukyky,jotta vaikeuksia ei ilmaannu, kun laina pitää maksaa takaisin.

Tavallisesti pikavipit vaihtelevat muutamasta kymmenestä eurosta muutamaan sataan euroon, mutta jopa tuhansienkin eurojen pikavippejä on mahdollista saada joistakin paikoista.

Mihin tarkoitukseen voin saada pikavippiä?

Pikavippiä voi saada mihin tahansa tarkoitukseen. Usein sillä hoidetaan arjen yllättäviä kuluja, kuten vaikka kodinkoneen korjauksia tai auton ylläpidosta johtuvia kuluja, joihin ei ole etukäteen varautunut. Osa myös käyttää pikavippiä lomareissun maksamiseen ja osa käyttää sitä matkakassana.

Usein hakemuksessa ei edes tarkemmin kysytä, että mikä on pikavipin käyttökohde. Toki on jokaisen oma asia, että mitä haluaa rahoillansa tehdä eli käyttötarkoitus voi olla aivan mikä tahansa.

Voinko saada lainaa ilman vakuuksia tai takaajia?

Lähes kaikki netissä pikavippejä myöntävät yritykset myöntävät niitä  ilman hakijalta vaadittavia vakuuksia tai takaajia. Eli verrattuna perinteisiin pankkeihin, jotka usein vaativat takaajan tai vakuuden, niin netissä voi lainaa hakea ja saada, jos vain on riittävät tulot ja aikaisempia ongelmia ei maksuhistorista löydy.

Miksi hakisin lainaa netin kautta, kun lainaa saa pankistakin?

Suurin syy on varmasti netissä toimivien yritysten hyvä palvelu. Voit jättää hakemuksen mihin aikaan tahansa ja yleensä hakemuksia käsitellään 08.00-22.00 välisenä aikana ja myös viikonloppuisin. Eli palvelu on todella joustavaa verrattuna perinteisiin pankkeihin verrattuna, jotka ovat rajoitetusti avoinna ja usein etukäteen joutuu myös varaamaan ajan lainaneuvojalle. Kun tekee hakemuksen netissä, niin aukioloajoista ei tarvitse huolehtia ja muutenkaan henkilökohtaista käyntiä konttorissa ei enää tarvita.

Matti KuustonenUKK