Uudet pikavipit – Uusi pikavippi

Millaisia  ovat uudet pikavipit?

Nykyään markkinoilla olevat pikavipit ovat monin tavoin parempia, kuin 2000-luvun alussa. Aiemmin lainojen korko saattoi olla lähes mitä tahansa ja lainaa saatettiin myöntää erehdyksessä myös henkilöille, joilla oli maksuhäiriömerkintöjä. Vuonna 2013 pienlainoille säädettiin korkokatto, mikä on edesauttanut parempaa kehitystä, muttei suinkaan ratkaissut kaikkia maksuongelmia. Nykyään otettavat uudet pikavipit ovat summaltaan suurempia ja niihin sitoutuminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja vakaata taloutta. Pieniäkin lainoja toki haetaan edelleen, mutta usein esimerkiksi myönnetään suoraan suurempi luottoraja, josta saa tehdä nostoja aina tarpeen mukaan. Tällöin esimerkiksi vuorokaudenaikakaan ei ole este lainan ottamiselle. Erilaiset joustoluotot, vertaislainat ja kulutusluotot ovatkin nykyään suositumpia, kuin perinteiset pikavipit.

Vaikka korot pysyvätkin matalampina uudenlaisissa vipeissä, voi summien suurentuminen myös syventää velkaantuneen ihmisen ongelmaa. Nykyisten vippien kohdalla täytyykin olla entistä valveutuneempi sen suhteen, millaisesta lainasummasta pystyy selviämään ja millaista maksuaikataulua kykenee noudattamaan.

 

Vertaislainat

Vaikka vertaislainaaminen on ehkä kaikkein vanhin luoton antamisen muoto, Internetin lainamarkkinoilla se on kuitenkin uusi ilmiö. Vertaislainaaminen perustuu ajatukseen, jossa yksityiset sijoittajat yhdistetään lainan tarvitsijoihin. Tarkoituksena on rahaa tarvitsevan ihmisen taloudellinen auttaminen samalla, kun sijoittajalle ja lainanvälittäjälle haetaan korkoa sijoitetulle rahalle. Eli lainatapa on vanha, mutta kuitenkin uusi pikavippi hoituu vanhaa tapaa hyödyntäen kätevästi.

Vertaislainaa haetaan pikavipin tapaan verkosta. Hyvä puoli tässä lainaustavassa on se, että hyvällä onnella lainan voi saada jopa erittäin paljon markkinoiden yleistä korkotasoa edullisemmin. Kaikki riippuu kuitenkin sijoittajasta ja siitä, hyväksyykö hän ehdotetun lainahakemuksen. Korkoa ei siis kannata ehdottaa liian matalaksi, mutta uusi pikavippi saattaa silti parhaimillaan olla todella edullinen.

Myös laina-aika on vertaislainassa kaikkein vapaimmin säädettävissä. Pidemmällä laina-ajalla sijoittaja saa rahalleen paremman koron. Kannattaakin harkita tarkkaan, mikä olisi sijoittajan sekä lainan ottajan itsensä kannalta optimaalisin laina-ajan pituus ja lainan korko.

uudet pikavipit- uusi pikavippi

Kulutusluotot

Kulutusluottojen yleistyminen on sen kehityksen tulosta, ettei yli 2000 euron suuruisille lainoille ole edelleenkään olemassa korkokattoa. Suuria lainoja on nykyään taloudellisesti kannattavampaa myöntää. Kulutusluotoissa on toisaalta perinteisestikin ollut pikavippejä matalampi korko, joten tällaisen luoton ottaminen ei edelleenkään koidu talouden tuhoksi, mikäli osaa valita luoton tarjoajan oikein. Kulutusluotoista onkin tavallaan tullut uusi pikavippi, koska luotolta voi nostaa pieniä summia aina tarpeen vaatiessa.

Kulutusluottoa miettiessä kannattaa ensimmäiseksi laskea, mitä eri yritysten tarjoamat luotot tulisivat todellisuudessa maksamaan. Joidenkin firmojen kohdalla korko voi muuttua laina-ajan aikana, joten on tärkeää selvittää, onko korko kiinteä vai ei. Internetsivuilla ensimmäiseksi ilmoitettu lainan korko ei myöskään juuri koskaan ole se, millainen korko tulee oikeasti olemaan halutulla lainasummalla ja laina-ajalla. Koron suuruus riippuu paljon muun muassa siitä, millaista laina-aikaa toivoo. Siksi lainaa haettaessa on hyvin tärkeää tarkistaa kaikki ehdot, joihin on aikeissa suostua.

 

Joustoluotot

Joustoluotot ovat luottokortin tapaisia luottorajoja, jotka myönnetään kerralla esimerkiksi 2000 euron suuruisiksi. Asiakas saa nostaa tililleen luottorajan sisällä rahaa aina tarpeensa mukaan riippumatta kellonajasta tai viikonpäivästä. Tällöin korko voi kuitenkin jälleen olla mitä vain, vaikka lainasumma nostettaisiinkin pienemmissä erissä. Joustoluoton kohdalla on myös huomioitava markkinoinnissa käytetyn kuukausikoron sekä todellisen vuosikoron ero – vuosikorko voi olla yli 100 prosenttia, vaikka kuukausikorko olisi vaikka 20 prosenttia.

Joustoluotoissa on myös muita lainamuotoja enemmän piilokuluja, joista tulee olla hyvin selvillä. Jo pelkkä tilin avaaminen saattaa maksaa hyvinkin paljon. Toisilla joustoluottoa myöntävillä firmoilla se on kuitenkin ilmaista. Jokaisesta nostosta kertyy myös nostoprovisiota, jolloin pankkitilille tuleva rahasumma on aina tietyn prosenttimäärän pienempi, kuin haluttu summa.

Tässä lainamuodossa tuleekin aina selvittää tarkkaan, mistä kaikesta todella lupautuu maksamaan sopimuksen tehdessään.

 

Miten laina maksetaan takaisin?

Koska lainasummat ovat nykyään entistä suurempia, myös laina-ajat ovat muuttuneet pidemmiksi. Lainat maksetaankin nykyään takaisin yleisesti kuukausittaisissa erissä. Riippuu lainan tarjoajasta, ovatko nämä tasaeriä vai eivät. Uudet pikavipit maksetaan siis samaan tapaan kuin vanhat eli vipattu summa yleensä vaikuttaa maksuajan pituuteen.

Joustoluotto on tästä poikkeus – yleensä jokaisella nostolla on vanhojen pikavippien tapaan kuukauden tai enintään muutaman kuukauden maksuaika. Myös pikavippejä toki saa verkosta edelleen; nämä maksetaan takaisin entiseen tapaan lyhyen ajan sisällä, eli lyhyimmillään kahden viikon ja pisimmillään muutaman kuukauden maksuajalla.

Vertaislainan kohdalla maksuaika voi olla mitä tahansa muutamasta viikosta jopa yli kymmeneen vuoteen. Tämä riippuu kokonaan sijoittajan ja luoton ottajan välisestä sopimuksesta.

Luoton erät maksetaan takaisin kotiin tai verkkopankkiin lähetettävällä laskulla. Paras tapa on suoramaksusopimus, jolloin asiakkaan pankkitililtä siirtyy kuukausittain sovittu summa luoton myöntäjän tilille. Tällöin lasku ei voi hukkua eikä unohtua. Aineeton lasku on myös ekologisesti paperilaskua kestävämpi vaihtoehto.

 

Kuinka voi välttyä maksuvaikeuksilta?

Maksuvaikeuksilta välttyminen vaatii luoton ottajalta paljon omaa aktiivisuutta ja järjestelykykyä. Luoton erät on tärkeää sovittaa omaan kuukausibudjettiin sopiviksi, mikä tarkoittaa liian suuren lainan välttämistä sekä laina-ajan säätämistä riittävän pitkäksi, jotta kuukausierät eivät kasva liian suuriksi.vippaajia on monenlaisia

Mikäli kärsii jo valmiiksi maksuvaikeuksista, ei niitä tulisi ikinä yrittää selvittää ottamalla suurempaa luottoa entisten maksuun. Ei siis ole suositeltavaa ottaa uusi pikavippi, jotta saa vanhan maksettua. Tällöin on otettava yhteyttä oman kunnan sosiaalitoimistoon tai TakuuSäätiöön. Näistä molemmat myöntävät pienikorkoista sosiaalista luottoa ennaltaehkäisevästi henkilölle, jotka eivät pysty selviytymään veloistaan käytettävissä olevilla tuloillaan.

No comments
Matti KuustonenUudet pikavipit – Uusi pikavippi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *